Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Casco_ciclista_en_Australia Back_In_Black_(canción) Bristol_Pegasus Brachylaena_mullensis Bregaglia Canal_de_castilla Cardamine_humilis Cerdos_domésticos Batalla_de_Concepcion Bicarbonato_sódico Casanare_(Colombia) Borís_Rosing Ceratoleptes_proboscis Blossfeldia_minima Castelnau-Pegayrols Castillo_de_la_Atalaya_(Cartagena) Carlisle_(Massachusetts) Batalla_del_Desaguadero Cartografía_bionomica Carlos_Antonio_Velez Ceceoso Burosse-Mendousse Bethany_Joy_Lenz_Galeotti CB_River_Andorra Blakea_pichinchensis Caldeo Bella_Traición Bleach_(banda_sonora) Castanea_(revista) Barton_(Oregon) Burhinus_giganteus Campo_de_Hielo Batalla_de_cogorderos Central_nuclear_de_Fukushima_1 Balábac,_Palawan Cambridgeshire Camanas Casa_de_Bernamejí Caja_Norton Carlos_García_(actor) Barbus_caninus Bonard_García Basílica_de_santa_maría_dei_frari Balay Caqui Azofaifa_menuda Cementerio_britanico_antiguo_de_Bellavista Bures-sur-Yvette Batalla_del_Desembarco_de_Normandía Capiz Benigno_Aspuru Bandera_de_Peñamellera_Baja Beaumont_du_lac CLF Cambio_semantico

html map