Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Heterospizias_meridionalis Historia_del_ferrocarril_en_Japón Apocynum_myrianthum Attalea_cryptanthera Hito_al_Trópico_de_Capricornio Huracán_Gordon Héctor_Aníbal_Giménez Ministerio_de_Agricultura_del_Perú Harina_de_panizo Hospital_General_y_de_la_Pasión Helen_Elizabeth_Clark Apidos Anahi_(álbum) Moneda_Bicentenario Guerreros_de_la_tinta Motor_de_aeronave Arturo_Fernández_(desambiguación) Andy_Cole Asociación_senales_de_humo Multimarket Arecácea Have_a_Cigar Montellà_i_Martinet_(Lerida) Ictidorhinus Astrágalo_(hueso) Arepa_de_queso Arroz_batido Arce_rojo Andalucia_es_de_cine Autovia_del_eje_pirenaico Apiastro Arnieres_sur_Iton Guerras_del_Opio Hagia_Triada IMAP_IDLE Hotel_Raffles André-Marie_Ampere Astur_leonés Hasta_que_te_encontre Apple_Public_Source_License Gréez_sur_Roc Hordeum_volhynicum Hallazgo_sorprendente Andras Hermanos_Maristas Hecastocleideae Ida_Ljungqvist Mision_de_San_Jose_del_Cabo_Añuití Arco_apainelado HHMS Mirla_selvatica Herbert_Koper Hildeberto_de_Lavardin Austrocylindropuntia_hirschii Araguanã_(Tocantins)

html map