Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Barros_(Langreo) Carlos_Andrés_Quiñonez Bouteloua_meliciformis Centro_de_Arte_Británico_de_Yale Carlos_María_Antonio_Bouquet_Roldán Benjamin_subercaseaux Blepharodes_candelarius Brunonia_australis_var._macrocephala Cardillo_de_la_olla Carlos_E._Martínez Basilica_de_los_angeles Campeonato_mundial_de_esquí_alpino_de_1954 Beliz Campanilla_de_las_dunas Centro_de_Estudios_en_Politicas_Publicas Carlos_Patrón Borneo_Malayo Borča Balonmano_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008 Body_Language_(álbum) Canal_3_de_Rosario Calle_42–Terminal_de_Autobuses_de_la_Autoridad_Portuaria_(línea_de_la_8ª_Avenida) Catherine_de_Rambouillet Cacique_Yatel Bruno_Pittermann Causa_y_efecto_(disco) Carlos_Beltrán_Leyva Calle_69_(línea_Flushing) Brote_de_gripe_A_(H1N1)_en_Japon_de_2009 Bette_Davis Carcastillo_con_la_Oliva Calle_Malioboro Baculoviridae Base_de_la_Reserva_Aérea_March_Joint CIE_1931_color_space Casa_Real_de_Portugal Borzicactus_faustianus Catalogo_de_Carreteras_de_Andalucía Berninches_(Guadalajara) Bart's_Comet Campeonato_Mundial_Femenino_de_Balonmano_de_2007 Brando_(Alta_Corcega) Carneros_de_San_Luis Castillo_de_los_condes_de_Orgaz Bach-Collegium_Stuttgart Capuchinos_(Málaga) Campeonato_Mundial_de_Balonmano_Masculino_de_2005 Breckenridge Barrancas_(Santa_Fe) Cantón_Milagro Carol_(canción) Carolina_Vargas Betula_alba_var._aetherea Canales_de_Amsterdam Blaxy_Girls

html map