Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Condado_de_Rutherford_(Carolina_del_Norte) Valentina_Yegorova Zubieta_(Guipuzcoa) Consejo_Turco X.500 Vireillo_verde Alberto_Nebel_Ovalle Ville-sous-Anjou Conurbación_Maldonado-Punta_del_Este-San_Carlos Complete_Savages Valladolid_(circunscripción_electoral) Comision_de_Relaciones_Anarquistas Condado_de_Howard_(Arkansas) Condado_de_Red_Lake Aeropuerto_robinson_crusoe Coffee_City Van_Helsing_(2004) Aeropuerto_de_Palisadoes Vega_de_valdetronco Vríshali Columbia_Symphony_Orchestra Wara Aeropuerto_de_El_Prat_de_Llobregat Ahogagatos Agnus-castus_negundo Yaakov_Meridor WP:BEY Vindicacion Villafale Alain_René_Lesage Cocoideos Vell Alberto_Aza WWII Valley_Springs_(Arkansas) Companía_Europea_de_Aeronautica,_Defensa_y_Espacio Yunia Charles_Fletcher_Lummis Valentín_(Papa) Yukishiro_Enishi Aeródromo_de_Rozhdestveno Van_Cortlandt_Park_Calle_242_(IRT_Broadway_linea_de_la_7ª_Avenida) Wansui Acripsidinae Congreso_del_Brasil Citroën_C-Crosser Yalvac Constitución_de_la_Federación_Rusa Xantoma Zapotitlan_de_Vadillo Volante_(Bádminton) Vitor_Faverani Agf_Arhus Chonemorpha_macrantha Cinchona_ovata_var._rufinervis

html map