Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Plantar_delgado Peranzanes_(Leon) PR:REP Parassy Nemo_debet_esse_iudex_in_propria_causa Oaklawn-Sunview_(Kansas) Operación_WASHTUB Octhispa_pallipes Porky_Pig Philip_Jose_Farmer Nicholas_Purcell Oxiténidos Pericrocotus_cantonensis Opuntia_militaris Pedro_Caro_y_Sureda Países_en_vías_de_desarrollo Oreostylidium_subulatum Palabras_cruzadas Pedro_Luis_Martínez_Larriba Nemognatha_fuscicauda Narnia Pario Nicolay Opuntia_tephrocactoides Pietrafesa Parque_nacional_de_Słowiński Phoedinus Pataco Museos_Cientificos_Coruneses Museo_de_Fotografía_Shōji_Ueda Nafels Plaza_Flores_(Subte_de_Buenos_Aires) Peridis Papa_2006 Pablo_Diaz_del_Rio Planta_del_telegrafo Pierrina Pinball_Hall_of_Fame:_The_Gottlieb_Collection Nishiizu_(Shizuoka) Pic_nic Paso_Superior_de_Alcantara Operación_León_Marino Número_de_Stirling Oroidea Pep_Antón_Munoz Por_si_quieres_conocerme Naturalismo_filosofico Neoules Pacarana Piazza_San_Pietro Nácori_Chico_(municipio) Parnaso_Español:_colección_de_poesías_escogidas_de_los_más_célebres_poetas_castellanos Organizacion_política_de_Hispania Ouro_Verde_do_Oeste PolyTurf

html map