Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sceloenopla_quinquemaculata Saint_Jean_Lasseille Serge_Poliakoff Terremoto_de_Canterbury_de_2010 Traje_de_gitana Tarachomantis_rubiginosa Toribio_de_Liebana Somewhere_Tonight Trachydoras_steindachneri Tour_de_Galípoli Sierra_de_Chiricahua Seminario_web Sánchez_de_Bustamante Sunset_Riders Selección_nacional_de_rugby_de_Irlanda Terror_y_Gnomos_en_la_Playa Seguridad_de_los_pacientes Sternotherus_minor Sancho_Garcés_III_de_Pamplona Terrence_Williams The_Peak_Twin_Towers Superliga_masculina_de_voleibol_de_Espana_2005_06 Safari_Records Seco_de_Lucena_(Granada) Sergio_Abel_Fernández Telinaria_anglica Tour_en_Sologne Tahuantina_zapfeae Siren_Song Saint-Sernin-du-Bois Santiago_el_hermano_de_Jesús Síndrome_de_Klippel-Trenaunay-Weber Salteños Sommieria_affinis Siradan Sainte-Croix_(Vaud) Sao_José_do_Rio_Preto Shlomo_Itzjaki_(Rashi) Steinberger Santa_Eva Serriera Tordesilos Slupia Trachemys Stade_du_Pays_de_Charleroi Temporada_2005-2006_del_A1_Grand_Prix Teoria_de_Endosimbiótica Thalía_con_banda:_Grandes_exitos Sensor_final_de_carrera Tlahtoāni Sudo San_pedro_de_lloc Space_Dogs Sulaco Sierra_de_la_Almenara,_Moreras_y_Cabo_Cope

html map