Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Francés_Canadiense Epicatonia Felechu F.C._Zob_Ahan Foto_del_Ano_World_Press Emma_van_Waldeck_Pyrmont Fox_River_State_Penitentiary Fombellida_(Cantabria) Estudio_Op_25_n_º_2_(Chopin) Efecto_Bandwagon Fama_¡A_Bailar! Formación_continua Flex_Able Emenista_bisinuosa Extrasistole Espírito_Santo_(Mertola) Estación_de_Mataró Fort_Duchesne_(Utah) Euphorbia_seguieriana_var_nicaeensis Francisco_Montaña_Ibañez ElectroTricoGenesis Erwin_Fieger Fernando_Tarrés Enrique_Krauze Flore_des_Environs_de_Spa Epégard Eleccion_presidencial_de_Chile_(1861) Fenomenologia_de_la_percepcion Fagocito Estadio_Pater_Te_Hono_Nui Eduardo_Sáenz_de_Buruaga_y_Polanco Facultad_de_Ingenieria_Electrica_y_Electronica_(UNI_Peru) Fiesta_Nacional_de_la_Empanada Fenomenos_geologicos Escudo_de_Nunavut Felix_González_Canto Efrén_Fernandez_Carrion Era_Tenpyou-Kanpou FEUCA Euops_howittii Ernestina_lecuona_casado Eskoriatza Estadio_José_Joaquín_“Coyella”_Fonseca Empalme_San_Nicolas Evgeny_Pasukanis Elizabeth_(Australia_Meridional) FC_Concordia_Basel Elecciones_Autonomicas_Madrilenas_de_1987 El_plano_de_Ali_gusa_no Enzo_Gainotti El_periodista_y_el_asesino Episodios_de_malcolm Extrana_Simiente Fr._Muehlenpfordt Eugène_Henri_Perrier_de_la_Bâthie

html map