Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Steetz Serébrianye_Prudy Slutsk Scooba_(robot) Tenesse_Williams Sociedad_Fotografica_Japonesa Sinfonía_de_Cámara Sareb Traducción_legal Telediario_(Espana) Sala_de_lectura Saint-Sandoux Temperatura_de_transicion_vitrea Sonora_Ponceña San_Eugenio_(título_cardenalicio) Sinfonia_n.º_1_(Chaikovski) Soldadura_por_refusion Sinecología Seia Tinamu Torre_Piamonte Terrazas_de_velador Segunda_Cumbre_del_BRIC_2010 TAK_(codec_de_audio) Sylvan_Grove_(Pensilvania) Sexey_les-Bois Sheila_Lancaster Sombras_del_pasado_(álbum) Shimakaze Tiluchí_colorado Sali Tom_Warburton Schubertellinae Spurius_bicornis Sandamias Tradescantia_discolor_var_variegata Sabor_(física) Steve_Dean_Moore Santamarina_e_hijos Tragedia_en_tres_actos Selección_saudi_de_fútbol Sebastián_Abreu Safety_Management_System Saint-Pierre-la-Riviere Tembeta San_José_de_Mojarras,_Nayarit Sitalces Schmidtia_subtilis Squatina_punctata Tañabueyes San_Ciprián_(Hermisende) Solidaritat_d'Obrers_de_Catalunya Sonata_para_piano_n._18_(Mozart) Shin'ou Sanatorio_de_Alcohete

html map