Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Copa_Federación_2009_(voleibol) Ammerud_Basket Dos_jovenes_riendose_de_un_hombre Echinocactus_leucocarpus Derbi_Sevilla_Betis Distrito_de_rastatt Couterne Cuerpo_fructifero_(plasmodio) Economia_de_Seychelles ETRAX_CRIS Coolio Copa_de_futbol_sub-20_de_2011 Alejandro_Daniel_Toledo Desiderio_Arias Dilettantistica East_Alto_Bonito Depurador_(industrial) Douglas_Aircraft_Corporation Da_Funk Derby_madrileno Dane_DeHaan Dopplereffekt Convergencia_i_Uniò Distrito_de_Nîmes Alianza_Wi-Fi Diego_Miranda Diócesis_de_Little_Rock Digikam Aleria Corte_de_peleas Demetrio_el_Tracio Copa_de_Francia_de_Fútbol Cutolo Círculo_de_Austria Ana_Vega Alexander_Pschill Corpiño D._N._V. Cupro-Níquel Copiapoa_mollicula Curtice_(Ohio) Denominación_de_Origen_Aceite_de_los_Montes_de_Toledo Czernya Curtis_T_McMullen Coptia Amazonía Cuarteto_con_flauta_n.º_4_(Mozart) Doctor_Sansón Aleksandr_Uvárov Documenta_Madrid_-_Festival_Internacional_de_Documentales_de_Madrid César_Jáuregui_Robles Daniel_Vacek Diez_anos_de_primavera_en_guatemala Desespero Coulanges_la_Vineuse

html map