Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Peter_Sillett Paseo_de_Ronda Pomadasys_trifasciatus O.I. Oreortyx Perene P.A.T. Pedro_Halffter Parque_nacional_Ruta_del_Topacio Museo_de_Evreux Pestañas Paracycnotrachelus_wallacei Polaridad_(gramática) Pabellón_de_Perú_en_la_Exposición_de_1929_de_Sevilla Origenes_de_la_agricultura Overloved Paraíso_(Santa_Catarina) Ophrys_migoutiana Neil_Covone Museo_de_Artistas_Argentinos_Benito_Quinquela_Martín Perchède Palacio_de_Deportes_Jose_María_Martín_Carpena Nudo_de_rizo Pelteobagrus_vachellii Polytelini Post_Graffiti Pinus_northumberlandiana Polo_(estación) Pinea_cembra Pinus_africana Orden_del_Espíritu_Santo Partido_de_Acción_Democratica Palacio_de_San_Esteban_(Murcia) Oomela_wollumbina Plectroglyphidodon_randalli Plays_metallica_by_four_cellos Nazari Opuntia_mojavensis Parque_natural_de_Pucallpa Pelagibacter Orcinus Oreosedum_hirsutum O_Valadouro Oliegos Pitcher,_Annabel Pechaudier Peter_Sunde_Kolmisoppi Out_of_Our_Heads NSU Plaza_de_San_Clemente Oxynotus_bruniensis Pichi_Alonso Ortalis Pedro_Henriquez_Urena Paphos

html map