Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Municipio_de_Lu_Verne_(condado_de_Kossuth,_Iowa) Gasteracantha_cancriformis Iglesia_de_madera_de_Oye Universidad_Lomonosov Túnel_del_embalse_la_Tranquera Reimu_Hakurei Retroactiva Glyptothorax_granulus From_Method_to_Madness_(Padre_de_familia) Universidad_Panamericana_(Mexico) Rändajad Rhopalandria_lobatum Rizóstomo Goascorán Tribonanthes Reino_Unido_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1956 Turdías Iglesia_de_San_Quirico_de_Pedret Union_Deportiva_Espana Urawa_Reds Rhagodera_texana Rosa_Maria_Díez_Gonzalez Iglesia_siro-malabar Iglesia_de_San_Lesmes_(Burgos) Gelotología Ribera_del_Ondara Tulipia U_31 Río_Om Tremastelma Un_vuelco_del_corazon Municipio_de_Bridgewater_(condado_de_Washtenaw,_Michigan) Infinitesimal Republica_Nacional_de_Ucrania_Occidental Robert_O._Young Reserva_de_pesca_de_la_desembocadura_del_Guadalquivir Republica_Sud-Peruana Tres_Milagros Iglesia_del_Sagrario_(Malaga) Fundão_(Portugal) General_Rosas_(1834) Global_Communication Gazoldo_degli_Ippoliti Iguanodontido Udani Municipio_Andrés_Eloy_Blanco_(Lara) Ilex_caniensis Geologia_del_área_del_Gran_Cañon Fundulus_limbatus Reverse_cuban Río_Uzh Gastropods Turcifal Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_los_Angeles_(Llívia) Trochoidea_picardi

html map