Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Edad-mamifero_Bonaerense Daniel_Riveros Distribución_de_grado Datacion_K-Ar Amara_Simha Echizen Diego_Pérez_(deportista) Delcambre_(Luisiana) Direc_TV Dianthus_gramineus Crataegus_chrysocarpa Druento Diogo_dos_Santos_Lima Dulbecco Corcira Danae_babaulti Alvaschein Distrito_de_Vista_Alegre_(Rodriguez_de_Mendoza) Disputa_del_alma_y_el_cuerpo Cylindropuntia_caerulescens Distrito_de_Pajeczno Dabo Dead_Snow Corryocactus_spiniflorus E_630 Diaspora_mexicana Drew_(Misisipi) Dorcus_ratiocinativus Dostoyevsky Allariz-Maceda Disneyland_(desambiguación) Donal_Óg_Cusack Delta_blues Danzig_777_I_Luciferi Cuerpo_Aereo_del_Ejército_Nacional_Afgano Diguetidos Dagestan_Airlines All-Star_Game_de_la_NBA_2007 Cosesaurus Copa_de_Campeones_de_la_UEFA Directiva_de_Grupo Deheries Alta_tensión_(película_de_1972) Córrego_do_Ouro Daber Cronica_Chillan EPub3 Denis_Malinin Ama-no-Iwayato Digalogenina Aleksander_Šeliga Ducado_de_Suabia Ana_Coe_Snichp Declan_James_Ganley Amotinamiento_junker

html map