Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Grasafrædi_Íslands Reg_Parnell Region_economica_del_Norte Lucio_Cornelio_Léntulo_(cónsul_130_a._C.) Pronación Gonzalo_de_ocampo Microrregion_de_Vizosa Mercader_de_venecia Martigne_sur-Mayenne Mesón_de_la_Victoria Magav Provincias_Unidas Prionispa_clavata Luis_Felipe_Saidén_Ojeda Microrregión_de_Ibaiti Marco_Aurelio_Arriagada Real_Audiencia_de_Panamá María_del_Rosario_Robles_Berlanga Marcelo_D2 Mercado_de_Lanuza Mauricio_de_Sajonia_(1696_1750) Maíz_de_grano_pequeño Puente_de_Waldschlösschen Premio_del_Cine_Europeo_a_la_mejor_película_europea_de_animación Protohistoria_de_Mesopotamia Maria_Luisa_García_Montero_Koechlin Meco_Monardo Quintana_(Álava) Luis_Figo Reggie_Workman Mail_on_Sunday MMCC Presidente_de_la_Comisión Miegev Primera_batalla_de_San_Albano María_Paz_Vilas Mike_hammer Premio_Nacional_de_Arquitectura_de_Venezuela Marc_Jackson Marquesado_de_santiago_de_oropesa Malequita Miguel_Crisol MININT Region_económica_del_Norte Lucas_De_Francesco Luven Proceso_de_Montjuïc María_Teresa_Ferrari Gondreville Los_trabajos_de_Persiles_y_Sigismunda_historia_septentrional Marcel_Reich-Ranicki McLaren_M23 Mildred_Dunnock Línea_157_(Montevideo) Línea_somática

html map