Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Johann_georg_von_zimmermann Ligariella_diabolica Le_Châtenet_en-Dognon La_Seu_Vella Isabel_de_Francia,_Duquesa_de_Milán John_Thomson_(fotografo) Latones_(fruto) Jorge_Ivan_Laverde_Zapata Liga_de_Campeones_de_la_OFC_2011/12 Legión_de_superhéroes Isla_Martillo Instituto_Europeo_de_Estudios_de_Seguridad Las_Cuartetas Kul_de_Mandril La_leyenda_del_tesoro_perdido_2 Licuefacción Krai_de_Khabarovsk Johannes_Jacob_Hegetschweiler La_Fiera Leóntiev Into_the_Fire_(Stargate_SG_1) Kumano_Maru Island_live-forever Jose_Maria_Rodríguez_Rodríguez_(1849-1903) Jardín_Botánico_Atlántico Jeff_Blatnick Interlinea Joaquin_de_Prusia Like_a_Virgin Irwansyah Kikuyu_Central_Association Jean_Leon_Gerôme Lista_de_localidades_de_Transilvania_con_iglesias_fortificadas José_María_Orense_Milá Leucosedum_hirsutum Iomega_Bernoulli_Box La_Granja_de_los_Famosos La_Torre_de_Tamurcia Jose_María_Lancho Kogiidae Kakarong_Real José_María_Salaverría Komsomólskaya_Radialnaya Jose_Lupianez_Barrionuevo Instituto_y_Museo_de_Historia_Natural_de_Chiba Jose_Luis_Zavalia Jiri_Stastny Kusanović Kim_Jong_Un Ley_del_Suelo Kabayama_Sukenori Kouta_Hirano Jürgen_Rose Kortright Liga_deportiva_de_general_arenales

html map