Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escape_from_L.A. Estacion_de_Vicente_Zaragozá Esteban_J._Palomera_Quiroz Estela_de_Nícer Estación_Ñiquén El_pájaro_de_la_felicidad Eduard_Schönfeld Estación_de_Luyando Estadio_General_Jose_Antonio_Anzoategui Elecciones_Autonómicas_Vascas_de_1990 Eufrasio_Loza_(Cordoba) Facultad_de_Medicina_(UdeA) Ferrocarriles_de_montaña_de_la_India El_Padrino_(Personaje_de_la_Pantera_Rosa) Eric_Wieschaus Epístola_a_los_Colosenses Ekambareswarar Eduardo_Vano Falcao_Garcia Enfermedad_de_Gehrig Forma_de_hojas Formacion_Maevarano Familia_Primera Equipos_participantes_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1982 Envy_(película) Foothold_(Stargate_SG-1) Energía_sonora Endymion_patulus Elecciones_Presidenciales_de_los_Estados_Unidos_de_2008 El_Bujeo_(Cadiz) Estacion_limnimétrica Estadio_Miguel_Hidalgo Estadio_Alfonso_Lastras EiweiBgebäck El_aristócrata_solterón El_Caletón_(La_Matanza_de_Acentejo) Elecciones_generales_Reino_Unido_1895 El_clan_sinatra Estepa_montana_de_anatolia_oriental Fabrika_automobila_Priboj End-user_certificate Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluña_de_1932 Esfuerzo_logico El_Rafa Emly_Starr Federacion_Nacional_de_Ajedrez_de_Mexico Escuela_de_Hostelería_de_Lejona Enrique_IV_(de_Castilla) Fedhofer El_nuevo_alfred_hitchcock_presenta Estasis_liquido FK_Fotbal_Třinec El_Barco_de_Vapor Enrique_Gomez_(deportista) Edward_G_Acheson

html map