Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gouy_les_Groseillers Gorila_(denominación_politica) Reconquista_(México) Ramon_Candelario Manzana_del_Peru Proyecto_de_Complementación_Humana Malcolm_A._Nobs Lucas_Lagré Ranunculus_hispidus Maicon_Santos Greatest_Hits_(álbum_de_The_Band) Provincia_de_Sandia Regimen_totalitario Lugon_et-l'Ile-du-Carnay Profanacion_de_Bandera Mammillaria_hastifera Los_Freddy's_Sufrirás_Sin_Mi María_Ana_de_Baviera_(1805_1877) Premio_Goya_al_mejor_maquillaje_y_peluquería Principio_isohídrico Mark_Althavan_Andrews Purple_Pills María_Guadalupe_Santiago Gramalla Matián_(Granada) Redes_de_Economia_Alternativa_y_Solidaria Longchamp-sous-Châtenois Quemper_Guezennec M_113 Microdynamis Manuel_Jose_Joaquín_del_Corazon_de_Jesus_Belgrano Mahō_Shōjo Miguel_Olivo Milicia_del_Templo_-_Orden_de_los_Pobres_Caballeros_de_Cristo Melcombe_Regis Manuel_Caceres_Artesero Proyeccion_astral Luis_Amigo_Ferrer Pseudocoris_aurantiofasciatus Lobogyne Provincia_Unida_de_Canada Qazax Quebrada_Arenas_(San_Lorenzo) Los_poseídos Regulación_alostérica Microrregión_de_São_Raimundo_Nonato Prominens_Sacrum Mastuerzo_maritimo Mark_"Spike"_Stent Martin_Velits MEMS Pólotsk Manta Gran_Concepción Rabasca

html map