Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Teléfono_cortado Torre_del_Llambrión Sergio_Infante The_wheel_of_time The_Enforcer Sinuapa Teoria_Crítica Spizitornis_nigrocristatus Tomás_Barron_(provincia) Théatre_du_Vieux_Colombier Sabine_(Estado_Libre) Sugar_Minott Tall_Cross Seleccion_de_rugby_juvenil_de_Argentina Tontillo Tracto_rubroespinal Steve_Strange Sindrome_de_Apert Segundo_Concilio_de_Zaragoza Teoría_del_big_crunch Toxoplasmosis_congenita Terapia_alternativa Salorno Tercera_A_de_Chile_2009 Sergio_Valdés_(futbolista) San_Julián_(Bolivia) Saint_Ismier Sao_Pedro_de_Alvito Trafalgar_(album_de_Bee_Gees) Saponaria_perfoliata Tercera_División_de_España_2009_10_(Grupo_X) Teatro_Mayor_de_Madrid Sandra_Cisneros Salvia_tropical Steuben_(Nueva_York) Tortequesne Sphondylococcum Serguíevskoye_(Adiguesia) Somalí Sitio_de_Santo_Domingo_(1805) Sarcófago_Ludovisi Sombras_de_hierro_a_la_luz_de_la_luna Saint_Ciers-sur-Gironde Tieghemella Teoria_de_campo_de_gauge Toyota_Passo Thecacoris Serie_A_(Italia)_1930-31 Sierra_Palmitera San_Crisogono Salvia_officinalis Señorita_República_Dominicana Tijeretazo Santo_Antonio_(Santo_Tome_y_Príncipe) San_Julian_(municipio,_Mexico)

html map