Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Iveco Les_Monts_Verts Jose_Luis_Pires_Azcarraga Jacques_Thomet Jack_McKinney Jesse_Lacey Ley_Orgánica_de_Calidad_de_la_Educacion L_A_V._Venta_de_Baños_León_Asturias José_María_Lerchundi John_O'Riley J.M._Vallet_y_Cía Jerosolimitano Jose_Agustin_Ortiz_Pinchetti Lista_de_capitulos_de_Xena_la_princesa_guerrera Lenguas_yungas Jorge_Hidalgo Lantenay_(Cote_d'Or) Laurent_Artur_Du_Plessis Lenguas_aymaras Jean_Luciano Jose_Aldana K_L_M._Royal_Dutch_Airlines La_Sone John_de_Warenne_VIII_conde_de_Surrey Jose_María_Ponce_Anguita Jaime_Abdul_Gutiérrez_Avendaño Jorge_Wagner_Goés_Conceiçao Jorge_Urrutia Juan_Eduardo_David_Posada Juan_Camacho_(álbum) L_A_V._Venta_de_Baños_Leon_Gijón Kamen_Rider_Den_o Jose_Carlos_Schwartz_Hernandez Lingnan_Univ._Sci._Bull. La_Garduña Juan_Carlos_Robles Jardín_infantil Kelly_(Wisconsin) Isla_Union Kevin_Lima Leccionario_9 Javier_Hernanz Lappa_minor Jacob_Geel Jardin_Botanico_de_Marnay-sur-Seine L5A Joxean_Fernandez_"Matxin" Lili_Elbe Juan_Luis_Kostner John_Desmond_Lewis Jaime_Gaspar_y_Auría Lacandoniaceae Las_Lomas_(Asuncion) Leabhar_Ghabhala Integracion_Republicana

html map