Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

D’Artagnan Downesia_ratana Copa_de_montenegro Dragon_Quest_IX_Sentinels_of_the_Starry_Skies Curry_de_pollo Dopadas Edificio_del_MOP Desierto_de_la_tatacoa Dinastía_Lágida Americo_Acuna Alekséyevskaya Diana_Kennedy E3_Prijs_Harelbeke Ali_Sayad_Shirazi Echinocactus_crispatus Diocesis_de_Ciudad_Juárez Aleuropleurocelus_coachellensis Dmitri_Laptev Dialeurodes_greenwoodi David_Edward_Bennett Discoforo Derbi_della_Mole Deşteaptă-te_române! Diseño_Teller-Ulam Amorpha_fruticosa Distrito_de_wernigerode Cueva_Dunston Curt_von_François Divinidad_urania Ana_Wills Copa_de_la_UEFA_1997-98 Diseño_arquitectónico Algo_habrán_hecho_por_la_historia_de_Chile Cyprichromis Desmond_Andrew_Herbert D'Urv. Crambe_maritima Desintegración_gamma Aloe_fasciata_var._major Alejandro_Maldonado Distrito_de_Nuapada Alpinieae Diario_2001 Diocesis_de_Wilmington Amoniaco Desierto_del_Sáhara Cáncer_de_páncreas Ana_Sofía_de_Prusia D'Ací_i_d'Alla Alpha_Virginis Digitalis_brachyantha Copa_Intertoto_1979 Dinastica Cryptocephalus_reitteri ES-GR

html map