Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enrique_Peñalosa_Londoño Festival_Internacional_de_Poesía Francisco_Zumaqué Fontaine-sous-Jouy Estación_de_Cecebre Estacion_Las_Americas Ermita_de_Santa_Bárbara_(Espana) Escuela_budista Escuela_de_Berlín_de_música_electrónica Ereño_(Vizcaya) Felix_Navarro_(actor) Elisabeth_Guignot El_comportamiento_de_los_organismos_(libro) Emuladores_de_consolas_Atari Estación_Delta_(Baja_California) F._C._Colonia Estelle_Swaray El_Dueso_(Cantabria) Epicauta_castadiva Estadio_Lahden Feria_de_Barcelona Escuela_literaria_de_Ohrid Eugen_von_Bohm-Bawerk El_ciego_de_la_playa El_fantasma_del_museo_del_Prado Eureka_California Enriqueta_de_Nassau_Weilburg El_invierno_de_las_anjanas Enjuncar Estadio_Pequeño_Maracaná Eros_y_Psique_(Gerard) Esterculiáceas Error_metabolico Eriophorum_caespitosum Estacion_de_Santas_Martas Finding_The_Rhythms Fernando_Carlos_de_Habsburgo-Medicis,_Conde_del_Tirol Festival_Internacional_de_Poesia_de_Granada Enfermedades_ambientales Ellaville_(Georgia) Elecciones_al_Senado_de_Argentina_de_1932 El_Chavarin_(Colima) Escuela_de_Sociología_de_Chicago Energía_termoeléctrica Enómao_(desambiguación) Flora_of_the_British_West_Indian_Islands France_Télévisions Finneon Francis_B._Austin_House Encefalopatia_espongiforme_familiar_asociada_a_una_nueva_mutacion_en_el_gen_PrP Escuela_Normal_José_Abelardo_Núnez Faucett_Peru Exposición_Universal_de_St_Louis_(1904) Editores_de_imagenes Fiestas_de_primavera_de_zaragoza

html map