Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Río_Ponga UNIOVI Incidente_del_avión_espia_U-2_(1960) Relación_de_patronazgo Gerrycerus Rio_Oria G_lined Municipio_de_Westford_(condado_de_Martin,_Minnesota) Relaciones_estonio_españolas Roderic_Toombs Remes_Lenicov Universidad_de_Aberdeen Municipio_de_McHenry_(condado_de_Lycoming,_Pensilvania) Inhibidor_de_recaptacion_de_Serotonina-Noradrenalina Gastrópodo Municipio_de_Carryall Murviel_lès_Beziers Roberto_chapula_de_la_mora Revista_Arbor._Ciencia,_Pensamiento,_Cultura Municipio_de_Willow_Springs_(condado_de_Howell,_Misuri) Municipio_de_York_(condado_de_Tuscarawas,_Ohio) Garcilaso_de_la_Vega_(desambiguación) Unidades_censales_de_Canadá Fuente_hidrotermal Rudy_Gay Resolución_1968_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Universitat_Munster Gamba_marrón Tumix In_Blue_(album) GayNZ.com Trigo_blanco Republicas USM_Alger Trióxido_de_dihidrógeno Glenn_Holt Friday_the_13th_Part_IV:_The_Final_Chapter Inauguracion_presidencial_de_Dwight_D_Eisenhower_en_1957 Galles_Racing Frédéric_Petit_(astrónomo) Rubí_(telenovela) Garota_de_ipanema Municipio_de_Cedar_(condado_de_Buffalo,_Nebraska) Indulgentes UTC_+7 Universidad_Latinoamericana_de_Ciencia_y_Tecnología_(Costa_Rica) Gata_de_noche Romashki_(Krasnodar) Galeria_de_Arte_de_Alberta Gibraltar_pound Revolucion_agricola_del_Islam_medieval Urzainqui_(Navarra) Roberto_Azar Frantisek_Cermak Municipio_de_Miller_(condado_de_Dallas,_Misuri)

html map