Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Odontonema Playa_Hornos My_so_called_life_(es_mi_vida) Pib New_Mexico_Public_Education_Department Palacio_de_Camposagrado_(Oviedo) Orden_militar_de_Belchite Palacio_de_los_Condes_de_Cervellón Nidema Palmgren Nicolas_Mateo_Sahuquillo Myotis_seabrai Oileus_heros Pension_alimenticia Partido_judicial_de_Badajoz Partit_Socialista_de_Menorca_-_Verds Orden_Angkor Nueva_Caja_Rural_de_Aragon Oblast_de_Arjángelsk Petra_Regalada Ocoroni Pedro_Erquicia Nesopupa_kauaiensis Partula_cuneata Parque_de_Berrío_(Medellín) Old_Town_San_Diego_Historic_District Ocotea_aciphylla_var_robusta Numero_de_Identificacion_del_Servicio_Móvil_Marítimo Pedro_A._González_Moreno Panel_detector_plano Patrinia Museo_guggenheim_de_venecia Oswaldo_Yépez Pedro_Calderón_de_la_Barca_y_Barreda_González_de_Henao_Ruiz_de_Blasco_y_Riaño Pierre_Hantai Parque_Naucalli Noel_Herman_Holmgren North_American_Central_Time_Zone Navarro_Arteaga Oreopanax_peltatus Perdedor_afortunado Oakamoor Oscar_Gordon_E._Sawyer Nada_mas_que_la_verdad My_Favourite_Album NT-proBNP Peer_Steinbrück Ornitrophe_pinnata Ojos_Así Musica_Popular_Brasileira No-CD_crack Partido_Nacional_de_Nueva_Zelanda Pegalajar Oncidium_pentecostale Número_cuantico_principal

html map