Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Cromanon Amino_azúcares Alfonso_L._Herrera Célula_intestinal Delvin_Countess Didascalias Cuerpo_geniculado_externo Derecho_de_bienes Cross_Plains_(Tennessee) Digital_Tracks Economía_algecireña Cultura_de_las_terramaras Coudrecieux Dendrobium_callitrophilum Coverage Alí_Tarhouni Cyrtoceras America_para_los_americanos Crema_de_papaya Duelo_de_titanes_(pelicula_de_1956) Copa_República Corrientes_filosóficas Discovery_Networks_U_S_Grupo_Hispano Drunk_in_Love Creney_pres_Troyes Dufour Deseconomia_de_escala Convocatoria_(album_doble) Dormilón_lira Dysodidendron Alfredo_Moreno_(Ministro) Copa_Interamericana_1976 Alleyrac Almirante_Oscar_Viel_(AP-46) Destructor_(informática) Deyeuxia_robusta Distrito_de_Belait Alex_Barrera Corwin_Springs_(Montana) Alstroemeria_magna Diocesis_de_Tarazona Cornelis_de_Wael Daniel_G_Quillen Edison_Eduardo_Bonomi_Varela Diócesis_de_Tapachula Distrito_de_Saint_Laurent-du-Maroni Alí_Jamenei Correxais Día_Mundial_de_Informacion_sobre_el_Desarrollo Cynarctus Amparo_Rubiales_Torrejón Amaury_Antônio_Pasos Dicladispa_kapauku Dudești_(Bucarest) Alexánder_Kótov

html map