Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Amar_sin_mentiras Cosa_avete_fatto_a_Solange? Crioadsorción Edad_de_la_Razon Departamento_Federal_del_Interior Distrivisión Alicea Dicksonia_sorbifolia Coral_azul Daniel_David_Turner Didone_(Portugal) Ecuacion_de_Rarita-Schwinger EC-135 Amd_am8080 Draža_Mihajlović Distrito_autónomo_de_Janti_Mansi Division-A_2013 Corte_de_cabello_Rachel Donn_Sm Ana_Zanin Coral_Polifónica_de_la_Universidad_de_Almeria Dourdain Dejad_que_Bartlet_sea_Bartlet Do_the_Bartman D_U_N-S Alí_Ben_Yusuf Dornes_(Ferreira_do_Zezere) Darwin_Barreto Distrito_escolar_unificado_de_san_diego Discovery_Wings Cuauhtémoc_Cárdenas E-412 Alenka_Dovzan Diciembre_de_1957 Dynamite_from_Nightmareland Deposicion_quimica_de_vapor Damaraland Ecuación_de_Henderson-Hasselbalch Courthiezy Dinares Daimler_Benz_DB_610 Echinopsis_macrogona Diego_Ortiz_de_Zuñiga Cylindropuntia_exaltata Alternativa_racional_a_las_pseudociencias Demografia_de_Surinam Convento_de_Santa_Isabel_la_Real Duvy Dolby_Theatre Alfred_Poland Alonso_Zuniga Alicia_Witt Dutchie Diacrodon Dreamweaver_8

html map