Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Guerra_de_Independencia_del_Perú Astérix_y_Cleopatra Aulacocyclus_hangayi Idioma_ugrofinés Antonio_Jose_Gonzalez_(deportista) Andriy_Yarmolenko Autódromo_de_Most Guigue Argentina_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Londres_2012 Arquitectura_cantabra Moisés_Ríos_Echague Antimormonismo Armenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1996 Anomalia_(Primeval) II_Festival_de_Iquique Heroicidad Angeles_Sorazu Hexagrama_43 Anníceres Hanko Hermano_Sol_hermana_Luna_(desambiguacion) Grupo_Mazapán Ascender_Corporation Humboltia_lamellaris Autovia_Logroño_Soria Mociño Henry_Krauss Minueto_en_fa_mayor,_KV_1d_(Mozart) Helechal_(Barranquitas) Montégut_Plantaurel Miloš_Pavlovic Hermanos_Schoklender Artesanias Arcangel_(cantaor) Ardeotis_kori Hendrick_Lorentz Grupo_Abril I_N_E_S Hierba_de_la_sangre Aristeo_Brito Griselda_Nuñez Hacienda_Lactun Hamburger_SV_II Armén Arca_de_Zoe Ano_1763 Azitromicina Guayos,_Sancti-Spiritus,_Cuba Asilo_(refugio) Hopewell_(Nueva_Jersey) Haworthia_maraisii Modelo_en_espiral Hospicios:_La_septima_casa_de_la_obscuridad Ayoze_García_Perez Herpelinae

html map