Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Renania_Palatinado Fundacion_Anomalía Rubén_Gonzalez_Garza Rio_Dajabon S.Hedin Ingeniería_Alimentaria Rio_Lahn Riviere_des_Peres Gastrotheca_lateonota Fresnières Murray_Hill_(Manhattan) Reingenieria_de_Procesos Gloria_Galeano_Garces Roberto_Chivas Reservoir Tribunal_de_cuentas_europeo Ronda_(álbum) Gala_Éluard República_Socialista_Soviética_Autonoma_de_Daguestán Giovagnoli Rouvres_(Calvados) Roy_McCurdy Rhagonycha_parviocellata Municipio_de_Bigelow Gastronomia_de_Castilla_la_Mancha Rubén_Gonzalez_Rocha Gobernantes_de_belice Rhipsalis_pilocarpa Gerstaeckerus_chensicieni Geografía_de_Antigua_y_Barbuda Richard_Llewellyn Gioacchino_Lanza_Tomasi Reserva_natural_de_De_Hoop Reloj_horizontal Indigentes Renfrew_(Escocia) Municipio_4_Kannapolis_(condado_de_Cabarrus,_Carolina_del_Norte) Municipio_de_Wilson_Creek Rock_de_Mendoza Unalaska USS_Helena_(crucero_ligero) Respuesta_Sensorial_Meridiana_Autonoma Unguicrypteria_ctenonycha Río_Lomami Tremenico Uriel_Álvarez Rodriguez_Arbesu François_Le_Leve Rossellino Tribunal_electoral República_de_Roma Municipio_de_Carmi_(condado_de_White,_Illinois) Rio_Nadym Rio_Kedaka Georgina_Febres_Cordero

html map