Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Djordje_Rakic EMU_serie_101 Ecologia_en_Mexico Departamento_de_Energía Ecuacion_canónica Diocesis_de_Zaragoza Costus_zerumbet Dixmont Copa_Merconorte_2001 Amorphoscelis_reticulata Alhama_de_Córdoba Cuco_Martina Cras_(Isère) Dr_Lorenzo_Rufo_Peña_Leon Alfredo_Morles_Hernandez Dammera Corrección_de_continuidad_de_Yates Dysganus Dhrita_Rāsṭra Copernicia_rubra Alotrópicas Dalabyggð Aljaz_Bedene Division_I-A_(D1) Dolichothrix Degradación_de_Bergmann Coronel_Antonio_Rodriguez Edificios_Titanic Edificio_Ministerio_de_Economía Cut_The_Crap Diócesis_de_Plasencia_(España) Diócesis_de_Lafayette_en_Indiana Crónicas_mesopotamicas Distrito_de_has Cynodon_pascuus Cross_Border_Norte_2011 Darmstadio Difuntos_Correa Amor_a_primera_vista Dinei Donación_medica Copa_de_Oro Almohadillazo Amiga_Dotty_¿dónde_estas? Alone_(canción_de_Heart) Amasa_(Míchigan) Destilación_seba Cruejouls Ali_Jamenei Cowden Degradación_de_Edman Amir_Lando Distrito_de_Colcha Desfiladero_(geomorfologia) Echinofossulocactus_lloydii

html map