Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lisandro_De_La_Torre Instituto_Tecnológico_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey_Campus_Morelia Kshatria Ione_(marcha) Leonard_(Míchigan) Lista_de_lemas_nacionales Janato_de_Rus Juan_Donoso_Cortes,_marques_de_Valdegamas Instrumento_de_viento_metal Juan_N._Salazar Instituto_Universitario_de_Estudios_del_Desarrollo KFAT Juan_Antonio_Gaya_Nuño Instituto_de_liechtenstein Lana_Peters Ligue_1_1954/55 Kilogrametro Intrusos_en_la_Television Leopold_"Leo"_Fall La_Chapelle_en-Juger Jugos_gástricos Kubala,_Moreno_y_Manchón John_Flinders_Petrie Jack_Evans LLBG Instituto_Brasileño_del_Medio_Ambiente_y_de_los_Recursos_Naturales_Renovables La_Renaissance Instrumentos_electronicos Libertad James_Chadwick José_Noja_Ortega Les_Chéris Jane's_Fighting_Ships Intecymbium_antarcticum Licorería Instituto_universitario_de_altos_estudios_internacionales Liure Isla_Santa_Maria_(Chile) Juan_Luis_Mas Instrumento_de_viento-madera KF_Partizani_Tirana Juan_Ramón_Comas Kamanche Lilya_Litvyak Juana_Núnez_de_Lara_"la_Palomilla" Jose_Demaría_Vázquez_Campua Les_Escaldes Irene_Aleksándrovna_Románova Jose_Pío_de_Achaval Lacaze La_banista_de_Valpinçon LeChuck José_Alberto_Mendonça_Paulino Lipstick_(álbum) Lim_5P

html map