Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Perloz Parlamento_de_Fráncfort Napakiak Palacio_de_Gátchina Ostreville Opisthodon_ornatus Orden_del_Pop Museo_arqueológico_de_Asturias Payada_(género) No_dejes_que_. Organismos_autónomos Olmillos_de_Munó_(Burgos) Persistencia_visual Poropuntius Nacho_Fernández Piggies Pino_ruezno Nachr._Königl._Ges._Wiss._Georg-Augusts-Univ. Nilo_Cruz Pimiento_carnoso Open_educational_resources Operacion_Emperador Nanoelectronica Nick_Cave N_III Plaza_de_la_Armería Poecilochroa Myas Pedro_de_Torres_Ramila Numero_cuantico_secundario Paleognato Pachs_del_Penedés Pilosella_limenyensis Parque_nacional_de_Zall_Gjocaj Potamotrygon_tatianae ORP_Gen_K_Pułaski_(272) Portadora-T Orden_de_Frailes_Menores_(Franciscanos_de_la_observancia) Obdulio_Barthe Paul_(cancion) Parque_Nacional_Quebrada_del_Condorito Pavel_Fedótov Musica_Nostra Operaciones_basicas_de_la_aritmetica Patricio_Rojas_Saavedra Narcisa_de_Jesús_Martillo_Morán No_son_horas Palmares_del_Futbol_Club_Barcelona Nicholas_George_Carr Organizacion_politico_administrativa_de_Sevilla Opinion_científica_sobre_el_cambio_climático_antropogenico Pamoato_de_Pirantel Perissocoeleum PA_35 Pedro_Alcantara_Herrán_Zaldúa

html map