Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Primera_División_de_Noruega Microrregión_de_Gurupi_(Maranhão) Luis_Mendez_de_Haro Gorni_Luch Gran_župan Ludwig_Beissner Marqués_de_Monte_Florido Marjorie_Elliott_Sypher Programas_de_ordenador_o_computadora_(software) Premio_Adelbert_von_Chamisso Grand_Central_Calle_42_(línea_Flushing) Gran_Boston Met Gran_Premio_de_España_de_1997 Lukasz_Koszarek Meseta_diseccionada Línea_de_tiempo_del_Budismo Presa_Los_Rábanos MPEG-4_Parte_17 María_Mercedes_Coello_Fernández-Trujillo Madness_Money_&_Music María_Jesús_Grados_Ventura Psitacosaurio Mercadeo_2.0 Proculo_Verginio_Tricosta_(cónsul_486_a_C_) Psicologica RCA_Mark_I Marcos_Sequeiros Lotus_(album) Raion_de_Ivankiv Pseuduvarus Qianjiang Química_de_organoazufre Real_betis_balompie_b R._S._Thomas Ramon_María_Calderé Matematicas_de_módulo_2 Power_usage_effectiveness Pretty_Woman Mademoiselle_de_Scudéry Región_de_Banska_Bystrica Prostatectomía Manasa_Saras Rancho_de_Neverland Psychrophrynella_iatamasi Pueblo_Métis_(Canadá) Quelíceros Mar_de_irminger Mea_Shearim Marta_Arjona_Pérez Puntiagudo_(volcan) Los_Niños_Héroes Rafael_Marquez_Álvarez Gobierno_de_Chiquitos Gorrión_montés_collarejo

html map