Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Ivica_Križanac Istiblennius_dussumieri José_Ildefonso_Machaín Jesus_Reyes_Heroles_Gonzalez_Garza Jose_Primo_De_Rivera La_Unión_(Malaga) Leonardo_Canales La_Noche_es_mía Iván_Marino_Ospina Juan_II_de_Francia Juan_Gutenberg Legislación_electoral_de_la_Segunda_Republica_Espanola Ius_Gentium Ixtlan_(Michoacan) Johann_Pachebel Javier_González-Estéfani Kaguya_(princesa) Ipomoea_purpurea_f_triloba International_Association_for_Jungian_Studies Koganei_(Tokio) J.S.C.Dumont_d'Urville Leopoldo_Fregoli John_Joseph_Bennett John_C._Calhoun Liga_de_Baloncesto_de_Turquia La_Botica_del_Ángel João_Roberto_Marinho Jeromin_(película) Jerusalén_(Novela) Jacqueline_Peschard Kaus_Medius Jose_Luis_Díez_y_Perez_Muñoz Jesus_Urceloy Liga_de_Campeones_de_la_OFC_2009 Kammerjunker Kazuaki_Kiriya Kvänland José_María_Rosa_(hijo) Jipis La_rebelión_de_la_India_de_1857 Lee_J._Cobb La_Labor_(Honduras) Kentranthus_ruber Liga_de_fútbol_del_Oeste Lanzamiento_de_martillo Le_Sappey-en-Chartreuse JCI Jose_Eusebio_Barros_Baeza Leopoldo_I Jakasios León_María_Guerrero_y_Leogardo Lista_de_elementos_por_simbolo Instituto_Nacional_de_Neurologia_y_Neurocirugia Jardín_Botánico_de_Cordoba_(Argentina) Joaquin_Adán_Berned

html map