Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Constantino_Reyes-Valerio Constitucion_sovietica Adrian_Lopez Vado_Real Al_otro_lado_del_rio Víctor_Maubecín Alberto_Ruiz_y_Royo Zona_autonoma_temporal Vignantha_moenchiana Xiphophorus_roseni Vmala's Victoria_Pena Claudia_Lopez_(Chile) Adonias_Aguiar_Filho Acta_de_la_Norteamerica_británica Video_juegos Walter_Zimmermann_(compositor) Cissampelos_tetrandra Vildé Cifra_de_las_rosas_y_siete_cantares Colchico_oficinal Condado_de_Blount Zaidí Club_Sport_Huancayo Coeficiente_de_uniformidad Cistus_sedjera Ciáxares Conan_el_aventurero Conjo Walter_Lozano Aeródromo_de_Karatayka Conde_del_Alcazar_de_Toledo WP:ISE Veigue_Lungberg Conducto_biliar_común Club_Beisbol_i_Softbol_Gavà Wham Agustay Voleibol_playa Yucca_draconis_var._arborescens Colquide Yolanda_Alzola Abierto_de_australia_2007_dobles_masculinos Alejandro_Borodin Coccyzus_euleri Compania_de_Salitres_de_Chile Cinipido Vanneaugobius_dollfusi Alecu_Văcărescu Cofradia_de_San_Pedro_Regalado_y_Nuestra_Senora_del_Refugio_(Valladolid) Ciudad-comunidad Acuerdo_de_belfast Ciudad_de_Moquegua Vidette_(Georgia) Xcumpich

html map