Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ray_charles Marie_Trintignant Marcieguilla Mar_de_Uwa Marolles_en-Hurepoix Gregorio_Pedro_V_Kupelian Loire-Inferieure Luquillo_(Luquillo,_Puerto_Rico) Marcos_Tébar Longisquama Raúl_Ramírez_Guerrero Los_80's Mike_Smith_(músico) Premio_Príncipe_de_Asturias_al_Pueblo_Ejemplar Live_and_Acoustic_at_Park_Ave Premios_Nacionales_Aquileo_J._Echeverria Manta_de_Judas Lojac Marcelo_Gangoiti Rafael_Yugueros Regla_de_Chvorinov Meristata_elongata Provocador Marquesado_de_Monroy Miami-Dade_Fire_Rescue McCaysville_(Georgia) Gran_Premio_de_Quindao Puente_de_Waldschlößchen Greatest_Hits_(álbum_de_Dokken) Rafael_Platon_Sanchez Malay_le_Grand Rehabilitación_cardiaca Pozo_Cañada Godel,_Escher,_Bach Proboscideos Los_Cinco_Artículos_del_Arminianismo Live_In_Bucharest:_The_Dangerous_Tour Pulpo Manuel_Arcón_Pérez María_Antonia_Fernández_de_Córdoba_y_Bernaldo_de_Quirós Ramon_Vázquez_Molezun Microsiervos Mesembryanthemum_brevipes Ramal_C_de_la_línea_Verde Manuel_Remón_Zarco_del_Valle Mike_Beebe Miguel_Baez_Espuny_"El_Litri" Ray_Williams Lobia Region_de_Aysen MEGA_Brands Martir_de_Cuilapán Ralph_Derek_Simpson Region_de_Bélgica ROM_hack

html map