Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Astragalus_boeticus_var._subinflatus High_(cancion_de_Lighthouse_Family) Hospital_Santa_Cristina Monasterio_de_Santo_Toribio_de_Liébana Hamlet_:_El_Honor_de_la_Venganza Hombre_de_neuversen Herida_(desambiguación) Asia_monzonica Hunter_Mahan Idioma_os, Monéteau Associacao_Naval_1_Maio Hambre Moises_Peñalver Hans-Georg_Schwarzenbeck Atolón_de_la_Surprise Historia_de_mayotte Angraecum_mooreanum Arrancourt Arteria_dorsalis_clitoridis Ministerio_del_Interior_y_Transporte_(Argentina) Autodromo_de_Jacarepaguá Ayguemorte_les_graves Monarquía_Electiva Huh_Jung_Moo Monarrhenus Herinnis Hippie_(etimologia) Momotombito Hector_Núnez Heinrich_Schwarz Argentina_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 ISB Angtoria Anthotium Ano_910 Athrabeth_Finrod_ah_Andreth Ashby_(Massachusetts) Helianthemum_cinereum_f._leucanthum Gustavo_Arevalo_Vera Género_narrativo Haenianthus Austin_Powers_en_el_miembro_de_oro Herin Movimiento_de_Liberacion_de_Sudan Mole_(banda) Montegue_(Johnny_Test) Hipnología Hyacintheae Apollinaris_de_Laodicea Molino_del_Plomall Henckelia Humberto_Selvetti Asociación_de_Deportes_de_las_Universidades_Británicas Gurukula

html map