Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Andrés_Sanchez Hermandad_de_la_Yedra_(Écija) Groningen-Münster Hontangas_(Burgos) Andres_Jose_Tunez_Arceo Astérix_et_Obélix_contre_César Happy_Feet_(Disco_de_8½_Souvenirs) Hermandad_Nazarenos_de_la_Purisima_Sangre Arboreto_Mediterraneo_del_Limbara Apple_Store Mogreb_Atletico_Tetuán Hidras Hagecourt Guilledo Minniza_rubida ISO_3166-2:PE Mrs._Marple Henry_Krisel Heteromeloleptes_padbergi Hyōhō_Niten_Ichi-ryū Hilde_Lindemann_Nelson Guerra_del_Pacifico_(1879_1884) Andris_Naudužs Muitos_Capões Guacimara Monte_Negro Antonio_Lara_de_Gavilan Ariel_Bogado Arteria_tympanica_anterior I_love_you_too_(2010) Aparato_Pedersen HP_16C Ara_teniente_olivieri_(a_2) Apendices_birrámeos I_Think_I_Love_My_Wife Muhammad_Ma_Jian Historiografia_eclesiástica_medieval Antifímico Henry_Charles_Lea Minuto-luz Guitarras_eléctricas Guillermo_Téllez Guillermo_Luis_de_Nassau-Dillenburg Heinrich_Himmler Haegiela_tatei Momoiro_Clover_Z Antonio_Ribot_y_Fontseré HD_134987_b Gustavo_Lapaz Atentado_de_la_calle_Correo André_Bloch Hopewell_(condado_de_Bedford,_Pensilvania) Auslautverhartung Mitridates_rey_del_Ponto Homer_(Illinois)

html map