Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

BIF Balmorhea Bourguignon_lès_la-Charité Calypso_japonica Bill_Schaeffer Celica_(cantón) Bernardino_v_fernández_de_velasco Bulbophyllum_strobiliferum Bertil_Hylmo Cargas_peligrosas Cabra_de_Angora Camel_(banda) Batalla_de_Rathmines Batalla_de_Tortuguero Base_Julio_Ripamonti Cabildo_de_Montevideo Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1928 BASH Bus_turístico_nocturno_(TUZSA) Besciamella Carlos_Gálvez_Betancourt B-girling Bromus_arduennensis Catedral_de_Santiago_(sibenik) Bf108 Capa_de_oro_de_mold Castillo_de_San_Sebastián_de_la_Cruz Búsqueda_de_radar_activa Bénesse_Maremne Cafe_Torres Campeonato_Alemán_de_Fútbol_1954 CS_Pandurii_Târgu_Jiu Campeonato_Europeo_de_Bádminton_de_1994 BR-487 Barrio_San_Vicente Centro_Histórico_de_Guadalajara Centro_de_vuelo_espacial_Goddard Boroña Box_Sets Beca_postdoctoral_Fulbright Barón_de_Colins Ceremonial_en_Homenaje_a_los_Caídos_por_España Casamiento_a_la_moda_II Billottia_flexuosa_var._latifolia Barrio_de_La_Circular Cerro_santa_ana_(Guayaquil) Castillo_de_arbeteta Carlos_Muniz_Menéndez Chamaesyce_wigthiana Bloddrunk Bahia_de_Kolyma Carleton_University Boinas_cafés Butorides_striatus Campeonato_Mundial_de_Esquí_Alpino_de_1985

html map