Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ninos_cantores_de_Zurich Nadezhda_Oremburgo Nervio_oftálmico Partido_de_Coronel_Pringles Niño_salvaje_del_Aveyron Ngwane_iii_de_suazilandia Nelson_Hernandez PR_TAD Plaza_Mayor_de_Madrid Padres_fundadores_de_los_Estados_Unidos Portal_Miralles Oficina_de_Aduanas_y_Proteccion_Fronteriza_de_los_Estados_Unidos Península_de_Arauco Old_Orchard_Shopping_Center México_Posible Pablo_Quirós_Jiménez Oberlin,_Ohio Oborny Museo_de_Arte_Contemporaneo_de_Turín Pauletia_ungulata Palacio_del_Te Parque_nacional_Phong_Nha-Kẻ_Bàng O_S.D. Palacio_de_Fabio_Nelli_(Valladolid) Piedra_rúnica_U_324 Nicolas_Diez_de_Benjumea Optimates Popopis Myrobalanaceae Partido_Liberal_Constitucionalista_(México) Otto_Pérez_Molina Norwich_City_F_C. Pedro_I_de_Montenegro Parque_Nacional_Golfo_de_Mummel Pirenzepina Plaza_de_Santiago Perejil_de_burro Potanin Orchidofunckia_pallidiflora Patio_do_Colegio Pacífico_Díaz Ophraea_opaca Port_Canaveral Notorious_(album_de_Duran_Duran) Pedro_Aleandro Myriam_Palacios Pedro_rosas_y_belgrano Portuñol Olea_roxburghiana Peliculas_de_temática_transgénero Patxi_Ganborena Pimelodella_spelaea Oliveira_Martins Polygonatum_cobrense Ononis_repens_var._miniana

html map