Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Matabeleland Provincia_de_Bolívar_(Ecuador) Grand_Rapids_(Ohio) Rasbora_tawarensis Marco_logico Mar_(Cantabria) Pulvermacher Marcela_Sabat_Fernandez Google_Blog María_Udaeta_Velásquez Ramon_Freire Graffiti_(álbum) Raión_de_Kovel Medicine_Bow_(Wyoming) Quercus_faginea_var._spinosa Martin_Rodriguez_Alba Mesolíticos Mazamorrera Provincia_Vallegrande Prodicus_de_Ceos Manuel_de_Moura_y_Corte_Real,_2_marqués_de_Castel_Rodrigo Mackinaw_(Illinois) Red_Oak_(Oklahoma) Puebla_de_valles Provincia_de_estocolmo Presidente_del_Colegio_de_Comisarios_de_la_Union_Europea Luca_Tramontin Propagacion_vegetativa Luis_Ovalle Mancomunidad_Comarca_del_Abadengo Luis_Antonio_Robles Golov Maria_del_Carmen_Martinez_Bordiu_y_Franco Línea_de_la_avenida_franklin Raza_(Censo_de_los_EE_UU_) Pseudobrookita Metropolitan_Opera_House Lucio_Atilio_Lusco Luis_de_Borbón Microphacos Miedes_de_atienza María_Del_Rosario_Cayetana_Fitz-James_Stuart Mil_días_de_promesas R_B.C. Recurvoidoidea Quatchi Premio_Manuel_Andrés_del_Río Raimon Primera_Guerra_Chino-japonesa María_Josefa_Pimentel_duquesa_de_Osuna Gonzalez_Prada Margarita_Rosa_de_Francisco Granges-sur-Vologne Region_de_Kassel Línea_N

html map