Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tulúm Furcas Robby_Naish Gastronomia_budista Umbria_(geografia) Reynaldo_Uribe Rio_Abajo_(Ceiba) Iglesia_catolica_palmaria Tren_tranvia Revolucion_siria Municipio_de_Valley_(condado_de_Buffalo,_Nebraska) Union_Aérea_Espanola GL581b S_cry.ed Ron.Ross Impluvio Glutamina Risto_Mejide Indalmus_lachrymosus Félix_Paz Muntadhar_Al_Zeidi Gilbert_M._Anderson Urus-Martán Rosa_spuria Rinoreocarpus_ulei Ignacia_Allamand Gabriel_Arias_Salgado_y_de_Cubas UTC−8 GRASS SAC_(OGame) Umm-Salal_Sports_Club Ingenieria_acustica Fuerza_Aerea_francesa Fundación_de_Hezbolá U_S_C. Insidious_2 Gastronomia_de_Panamá Frente_de_Izquierda Fuerte_de_Santa_Tecla Ingenieria_social_(ciencias_políticas) GNU-GFDL Ulrico_II_de_Celje Richard_Tisei S_(Servicios_del_metro_de_Nueva_York) Uhu UPnP_Forum Imagen_panoramica Rüsselsheim Frédéric_Prinz_von_Anhalt Funiculì_Funiculà Fujiwara_no_Nobuzane Ultratop Ricardo_Montaner_(album) Municipio_de_Portage_(condado_de_St._Joseph,_Indiana) Gana_(apellido)

html map