Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bola_de_Drac BWV_809 Camesa-Rebolledo Campeón_(desambiguación) Can_Vias Baccharis_asteroides Betula_hybrida Azud_del_Ebro Canciones_de_Ian_Anderson Año_179_adC Bruno_Senna Bandera_de_guam Caminomorisco_(Cáceres) Carretera_Cadiz-Málaga Bryant_Park Castillo_de_Castrotorafe Bard-les-Époisses Belmont_(Nuevo_Hampshire) Beato_de_San_Salvador_de_Tabara_(Madrid) Basílica_de_san_miguel Bosnia Caballo_americano_(Hippidion Bergallo Casos_de_estudio Basílica_de_San_Lorenzo_de_El_Escorial Bolsillos_porosos Brie-sous-Barbezieux Camara_Santa Bhaktisidhanta_Sarasvati Carmen_Monton Capitanía_General_de_Burgos Campeonio Casa_de_Velazquez_de_Cuellar Bits_de_redundancia Bilten Bunium_pygmaeum Bodø/Glimt Calumpit_(Bulacan) Buque_escuela_Juan_Sebastián_de_Elcano Bactrosaurus Cameciparis_de_Nootka Centro_historico_de_Lima Barrio_judío_de_Třebíc Beechcraft_76_Duchess Carden-Loyd_Mk.VI Callistola_uhmanni Baldornón Castillo_de_Villena Caserio_Salturri Berrondo Año_777 Beijin Casa_Arabe_e_Instituto_de_Estudios_Árabes_y_del_Mundo_Musulmán Bernieres_sur-seine Baila!_Al_ritmo_de_un_sueno

html map