Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Apostol_Juan Guadalperra Appenzell HTV_(canal_de_música) Monthois Hipólito_Oliva Art_film Asesoria_educativa Hernán-Perez Guayabera Apeadero_de_Real Artemio_de_Valle_Arizpe Aurora_Beltrán Anemone_transylvanica Avelino_Abuín_de_Tembra Hypostomus_sculpodon Argentina_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1974 Astragalus_beckwithii Hiruma_youichi Aquilegia_cyclophylla Guerra_de_los_Balcanes Anselme_Flamen Avutarda_de_Namibia Hobbit_(desambiguación) Autodefensas_Campesinas_de_Córdoba_y_Urabá Mudanza_(película) Huang_Ying Authon_du-Perche Guillermo_Martínez_López Minimalismo Aunque_tu_no_lo_sepas_(película) Ariobarzanes_(satrapa) Mirtillo Huetamo Asociación_del_Sello_de_Productos_de_Comercio_Justo Automóvil_panamericano AppleIIGO Hydrosaurus_amboinensis Angkor_Vat August_Storck IK_B_1300 Mumias_Sugar_FC Idiomas_oficiales_en_Rusia Harry_Miller Andrés_Ocaña_Rabadán Hermanos_Pincheira Ano_739 Guerra_de_los_nueve_años Monna_Bell Astérix_la_rosa_y_la_espada Argentina_0–5_Colombia Monuros Heterotropa Ananiv Heteropterys

html map