Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

State_of_Decay_(videojuego) Starbucks_Corporation Sistema_Cliente/Servidor Toni_Albà Saulx-les-Chartreux Shellac Santuario_histórico_de_Chacamarca Seychelles_Football_Federation Selenicereus_grandiflorus_var._tellii Tomás_Barris San_Martin_de_Boniches Saint_Jean_sur-Mayenne Toíta_(Cayey,_Puerto_Rico) Sarmiento_(Santa_Fe) Sancho_I_de_Aragón Simon_McBurney Sapota_achras_var_lobata Secret_Beyond_the_Door Spirit_of_Tasmania_III Tocon_(Granada) Slateria_japonica Touch_(álbum_de_Eurythmics) Saint_Jean_de_Touslas Thomas_Arnold Seleccion_nacional_de_futbol_de_Turquía Sócrates_(Bitinia) Stemmadenia Saint_Georges_de_Noisné Taifa_de_silves Savigne-l'Eveque Susana_Somolinos Schwabische_Alb Tentación Saint_Julien-en-Genevois Sant'Antimo_(Italia) Torsten_Amft Sinfonia_n._82_(Haydn) Sertaozinho_FC Senorio_de_Ascalón Tauste Segunda_División_de_España_(Liga_Adelante) Siresa Teorema_de_poliedros_de_Euler Scolopax_rusticola Swayambhunath Tiviers Swindon The_First_Time_Ever_I_Saw_Your_Face Sanfins_(Valpaços) Santa_Cruz_(freguesia) Teissieres-les-Boulies Sultánicos San_José_de_la_Talaia Teresa_Wilms Smilax_rotundifolia_var._parviflora

html map