Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Batalla_de_ochomogo Bourron_Marlotte Cebada_de_dos_carreras Cephalophus_leucogaster Café_Black_Ivory C._A._Valtierrano Cascadas_del_Purgatorio Calanthe_curculigoides Celula_secundaria Aïn_séfra Brazzaville Bobobo_bo_Bo_bobo_Dassutsu!_Hajike_Royale Billetes_mexicanos_tipo_AA Boys_Do_Cry Basilica_de_san_antonio_de_padua Basílica_de_San_Julián_de_los_Prados Buzanada B.G.Schub. Calle_de_la_Amargura_(San_Jose) Banda_Presidencial_de_Ecuador Buró_Político_del_Partido_Comunista_de_Vietnam Bomb_the_Music_Industry! Brioux-sur-Boutonne Campeonato_Sub-17_de_la_AFC_de_1994 Bisglaziovia_behurioides Cephaloleia_humeralis Boleta_Bancaria_de_Garantía Calle_231_(línea_de_la_Séptima_Avenida–Broadway) B_boys Cairo_Carou Carife Beauvais-Sud-Ouest Cerveza_Salva-Vida Campeonato_manomanista_1944 Batalla_de_Adamclisi CIMA_(Asociación_de_mujeres_cineastas_y_de_medios_audiovisuales) Batalla_de_Casilino Challenger_de_San_Juan_2013_(dobles_masculino) Bandera_de_Rumania Banco_de_América_(desambiguación) Chamicero_pechiblanco CCC_Polsat Brigada_de_Infantería_Mecanizada_"Extremadura"_XI Bienes_de_la_Franja Central_termica_Besos-Gas_Natural Calles_47_y_50_Rockefeller_Center_(línea_de_la_6_Avenida) Bruço Braye_en_Thiérache Caminha_(desambiguacion) Bahia_de_San_Francisco C.D.S._Vida Bank_of_China Brause Ceramicas_del_Sur Cardo_(desambiguacion)

html map