Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Begonia_epipsila Betula_sokolowii Central_High Central_electrica_La_Grande-2-A Carlos_Odriozola CCTV-E&F Bob_Warlick Castillo_de_soria Batalla_de_zela Bernd_Krauss Bomba_bomba_de_agua Bouyon Camarada_Artemio Canton_de_Saint_Pe_de-Bigorre CSI_Franquicia Carcinoma_basocelular Barbechat Barima-Waini Canal_de_karakum Banderas_municipales_de_Gerona Camiguin Biblia_de_Berleburg Caletilla Cacatuas Bell_407 Buñuelo_de_viento Bellreguard_(Valencia) Cerapachyinae Bella_Darvi BD_08°2823_b Balaitous Bromuro_de_litio Bileca Chamaemyces Bolsa_de_Nueva_Zelanda Banco_del_vaticano Bésame_mucho_(película) Carabus_cancellatus Centro_de_Formacion_Técnica_Tarapacá Canon_Real_de_Turin Charbonnières Bio-Bio Bandera_mas_larga_del_mundo Camara_hiperbarica Año_919 Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1967 Blatta_bipustulata Barre-des-cevennes Cardo_garbanzuelo Año_697 Behaviour Blu_Disc Big_First_Timer Carpodaco_del_Sinai Caza_de_Monteria

html map