Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Saint_Georges_du_Vievre Sudamericano_de_Rugby_Juvenil_B_2011 Torre_Torre Torneo_de_Auckland_2009 Scherzo_(revista) Telodorcus_planithorax Sel_de_la_Fuente Tephrosia_crassa Salon_de_la_Fama_musical_del_Reino_Unido Sesha_śayi-Vishnú Siret Sancha Saint-Leger-aux-Bois Teri_Moïse Senales_de_trafico_de_reglamentacion Santuario_de_Gresolet Sexto_Cinturon_de_Zaragoza Strongylidae Saint_Aubin_sur-Mer Saint_Cyr_l'École Saint-Martin-Cantales Traducción_del_inglés_al_francés Tercera_generacion_o_generación_del_70_de_la_Escuela_Bruguera Santa_Catarina_(Sicilia) Sistema_de_informacion_de_la_diversidad_biológica_y_ambiental_de_la_Amazonia_Peruana Segisama_Iulia Tono_(música) Señorita_Risaralda Tecnicas_de_riego Sin_Itiro_Tomonaga Tiryns Teoría_de_las_descripciones Tratado_de_greenwich The_signature_at_mgm_grand Te_americano Scandia_(Minnesota) Submarinos_Tipo_201 Traduccion_automática_basada_en_ejemplos Transitividad_(gramatica) Tablajero Serdinya Sinfonia_n.º_6_(Bruckner) The_Band_Perry_(álbum) Serón_(Almeria) Sari_Wagner_Lennick San_Cebrián_de_Castro Speculaas Staind_The_videos Tambora_mexicana Steorn Submarino_E_11_TCG_Gür_(1934) Te_slavim,_Românie Square_des_Ormeaux Shenyang_J-31 Thranini

html map