Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Alférez_Real Departamento_de_la_Cordillera Desoto_Lakes_(Florida) Copa_Leon Dieue_sur-Meuse Cupressus_mas Amicus_curiae Dakshāianí Almuñécar Dodecahema_leptoceras Drum_'n_bass EADS_CASA_HC-144_Ocean_Sentry EcoRV Discherodontus_schroederi Danny_Ayalon Alejandro_Pareja Cristobal_Gómez_de_Sandoval_Rojas Ditylomorphus_blairi Economía_de_Croacia Alois_II Desecante Convolvulus_bicolor Aloe_variegata_var._haworthii Desierto_Dzoosotoyn_Elisen Craugastor_podiciferus División_de_investigación_de_accidentes_marítimos Correos_Chile Dance_Passion DD_Lacertae D_K_I Cuarentena_2:_Terminal Dario_Baldan_Bembo Allaeanthus Edificio_Palacio_Eden Dinastia_carolingia Distrito_de_Cojata Cumulo_abierto_M39 Doncos Corpus_de_sangre Damián_Steinert Diego_de_Velázquez American_Eats Cypress_Creek Diamond_(álbum_de_Jaci_Velásquez) Dracunculus Día_del_Árbol Diario_(publicacion) Copa_Tungsram Discografia_de_Trivium Deutsche_Flora._Pharmaceutisch-medicinische_Botanik Creagrutus_gracilis Cubrebocas Dobson Culleredo_(A_Coruña) Alejandro_Daniel_Toledo

html map