Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mar_de_arafura Mellema Reflejo_de_lente_Minolta_AF_500mm Pre-Olimpico_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_2012 Masdevallia_aequiloba Mentastro Quinta_do_Anjo Meldos Manuel_Salazar_Zúniga Mez Manejo_de_recursos_hidricos_en_Chile Pseudoperistylus Ramón_Langa Privateering Radlkofera Premio_Miguel_de_Cervantes Mercado_nocturno_de_Taiwan Loscouet-sur-Meu Quezaltenango Ramón_María_de_Narvaez Que.es Mem._Am._Acad. Provincia_de_Settat Lucía_Guilmain Puellemontier Livarot Macrocyphon_pendleburyi Radio_Television_de_Castilla_y_Leon_S_A Manuel_Gaspar_Gomez_de_Sandoval_Tellez-Girón Maxim_M1910 Presidente_boliviano Grabacion_optica_digital Maria_Josefina_Muza_Simon Grayan-et-l'Hopital Pride_Remix Quita Microrregión_Serrana_do_Sertão_Alagoano Mezcla_de_maltas Provincia_de_Bujía Mammillaria_lewisiana Megaclinium_velutinum Mariano_Lagasca_y_Segura Marnezia Puente_de_Chagoua Lucuma_nervosa Preludio_a_Dune Mbox Gretz_Armainvilliers Pueblos_urus Principio_federativo Reginald_Leslie_Baker Graduaciones Mandy Louis_prima Lutita_físil

html map