Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Seno_del_topólogo Tenis_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Barcelona_1992 Tlacaélel Sellado_de_tiempo_confiable Thalassochernes_taierensis Saktí Tomaso_Albinoni Silene_caryophyllus Sultanina Teleferico_a_Monserrate Stallikon Thugs Timber_Hills The_Kingston_Trio Stan_Valckx Sin_reservas Supernova_(album) Socialistas_Democráticos_de_America Saint_Côme_et-Maruejols Sello_de_Cucuta The_Climb_(canción) Salarias_sexfilum Silene_effusa Torre_El_Angel Sinophoneus Susceptibilidad_electromagnetica Torrecilla_del_monte Seleccion_kazaja_de_futbol Tomás_de_la_Virgen Sinfonia_n_2_(Schubert) Thame Scraptia_malabarica Santas_Martas_(León) Taurignan-Vieux Sphiggurus_roosmalenorum Trabalon Tercera_División_de_España_2009/10_(Grupo_XII) Sistema_marítimo_de_alertas_de_seguridad Shimano_Memory_Corp Sicario_(película) Santeuil Tobed_(Zaragoza) Sección_31 Saint_Jouin_Bruneval Telefónica_Mundo Terremoto_de_Caucete_de_1977 Snoqualmie_Pass_(Washington) Severac_le_Château Sedán_(Francia) Sorrel_(Luisiana) Synodontis_macrostoma Sainte-Hélène_(Saona_y_Loira) Stutthof Saint-Mesmin_(Aube) Saint-Algis

html map