Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Kursk Kerwin_Mathews Karl_Gotch La_Grande-Fosse Juncus_sylvaticus Jose_Hernandez_Arteaga Lisicles_(siglo_V_a._C.) Juan_III_de_Bretana Leopardus_pardalis Jurojin Jaime_Estévez La_Rivière_Saint_Sauveur Literatura_en_yacutio Lacandón Katon_Bagaskara Jose_Maria_González_Perez Juan_A_Bramuglia La_terra_e_liberata_(Apollo_e_Dafne) Institut_supérieur_de_gestion Lezama_(Alava) Lacapelle-Biron Jorge_Orcaizaguirre Koh-i-Noor José_De_Giacomi Jarosław_Stecko Lagunilla,_santa_cruz,_Guanacaste Las_Bahamas Irmandino Integración_social Ligofilia Juan_Manuel_Rodriguez_Parrondo LE_232 Junkers_R-42 Lista_Árabe_Unida Jose_Cepeda Instituto_Europeo_de_Bioinformática Jose_Armando_de_Ramón John_Wood_Campbell_Jr Juan_Jose_Sáez Jardinets_de_Gràcia Lar Kiliya_(Ucrania) Lenguas_thaís Laneuveville_aux_Bois Jose_López_Uraga José_Santiago_de_Irarrázaval_y_Portales Iturraran La_vuelta_de_tuerca Jaime_de_Borbon_y_Borbon-Parma Ivan_Golubets LISCR_FC Lesbianismo_en_el_antiguo_Egipto José_Martínez_Ahumada_"Limeno" Jiri_Jarosík Joaquín_Ballester

html map