Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Alto_Comisario_del_Protectorado_Español_en_Marruecos Dole_Food_Company Distrito_de_Sandia Decoración_del_Lis Duque_de_Urbino Distrito_de_Marseille Deepa_Miriam Culto_cargo_de_John_Frum Dance_pop Dictadura_de_Stroessner Costa_Rica_en_los_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Diócesis_de_Buga Detective_(investigador) East_End_Lions Davinson_Atehortúa Crater_Antoniadi_(Marte) Amersur Dínamo Cricosaurus Aleurochiton_forbesii Cristalian_de_España Día_Mundial_Humanitario Daphne_paniculata Dorado Corallocarpus_emetocatharticus Día_festivo_(película) Amer_(Gerona) Ana_Petta Distrito_de_Viñac Economía_dirigida All-Star Duanesburg_(aldea) División_I-A_(D1) Don_Bluth Cómo_leer_y_por_qué Dique_Cabra_Corral Designacion_provisional_en_astronomía Alemanas Alyssum_nevadense Amable_Jones Diego_Nicolas_Pérez Cultura_de_los_Emiratos_Arabes_Unidos EMBNET Cromatografía_de_fluídos_supercríticos Cryptocephalus_scapularis Daitō-Ryū_Aiki_Jūjutsu Descomposicion_espectral Daniel_J._Siegel Cuyagua Día_solar_medio Darl_el-Ahd Diplopappus_filifolius_var._elongatus Donde_vas,_Alfonso_XII Alexander_Koch Denominación_de_Origen_Valencia

html map