Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Koloman_Moser La_Princesse_jaune Juan_Sebastián_Bach Juan_José_Rodríguez_(futbolista) LIP3DUB Kasimpaşa_SK La_Marato_de_TV3 Ippo Julián_Campos Jimmy_jump Interpolación_spline Linea_124_(Montevideo) Ledgard_Jiménez Keith_Andrews La_familia_Hogan Jesus_Carballo Kenwood Jardin_Botanico_de_Penang Islas_de_Scilly Lemmus_portenkoi Krobia_itanyi Leonid_Góvorov Labasa_FC Lenoncourt Ledum La_Floresta_(Estación) Jensenosaurus Jose_Mangrinán Kohler Leonid_Vitaliévich_Kantoróvich La_Cerca Jean_Charles_Leonard_de_Sismondi Karrar_Jassim_Muhammed I·O·N LH_54-425 Javier_Ovalle_Errazuriz La_Correspondencia_de_España Jose_Joaquin_Edwards_Ossandón Jewbilee Jans_der_Enikel Karlstein_am_Main Joe_Ruklick Iván_Petrovich_Lariónov José_Luis_Arenillas Lavercantière Lazaro_Cardenas_(municipio_Michoacán) Kochummenia José_Lopez_Prudencio Lista_de_capítulos_de_Capadocia La_Nave_de_Oseberg Jesus_Sánchez_Maroto_Sánchez-Migallón Klallam_de_Jamestown Karasu Linea_de_tiempo_del_Budismo Juan_Luis_Vassallo_Parodi

html map