Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acrónimo_naval Abadia_de_Sainte_Marie_de_Lagrasse Alausí Aldealabad_del_Miron Agricultura_industrial Aditya_Dev Compañia_de_los_Ferrocarriles_Andaluces Conceicao_(Covilhã) Aeon Aerolineas_del_Sur Ximena_Sariñana_(álbum) Villa_de_Pera Ajamil Alcañices_(Zamora) Colorado_Springs Acolastus_shahristanus Community_Manager Cheilinus_arenatus A_Fazenda Comité_Cientifico_para_la_Investigación_en_la_Antártida Congreso_de_troppau Westchester_Square_Avenida_East_Tremont_(línea_Pelham) Viktor_Amazaspovich_Ambartsumian Acuerdo_Estrategico_Trans_Pacífico_de_Asociacion_Económica Aix_(Norte) Yvan_Colonna Verso_aliterativo Charles_Cary_Rumsey Acanthocreagris_relicta Alcion Yasuhiro_Takemoto Concert_for_Teenage_Cancer_Trust Vargas_Blues_Band Condado_de_Adair Aftalión-Bischof-Egozcué-Vidal Akim_Tamiroff Abel_Ferrara Acanthurus_leucopareius Adriano_en_Siria_(Veracini) Condado_de_Collesano Confiá Club_Atletico_Chalaco Variable_no_inicializada Afrikaner_Broederbond Abril_en_managua Compañia_colombiana_automotriz Valeri_Gazzaev Yerba_de_canarios Agder Abaco_Central WWE_Network Aerodromo_de_Igualada_Òdena_General_Vives Alcan YB_49 Contenido_móvil

html map