Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Sodimac Tempe_inditex Sub-teniente Sphenophyllales Saint_Etienne-a-Arnes Santovenia_(Zamora) Torneo_de_Clausura_2008_(Costa_Rica) Salmasius San_Victricio Transliteración Sirmia Tinta_roja Seguros_Bolivar_Open_Cali_2012 The_Wild,_the_Willing_and_the_Innocent Swietenia_macrophylla_var._marabaensis Scilla_pruinosa Søren_Malling Transporte_Rápido_por_Autobús_en_Los_Ángeles Simetria_de_Lorentz San_francisco_del_monte_de_oro Thomas_Bata_de_Penaflor Sinmoría Tingua_azul Teoría_de_la_evolución_de_la_asimetría_por_V._Geodakian Superliga_de_Kosovo_2011/12 Tortita_(Mendoza) Sensational_Sherri Senora_del_destino Siempreviva_arbórea Sida_balbisiana Thousand_Oaks Theta1_Tauri San_Gregorio_(California) Sitio_de_Memel Sideritis_platystachya Santa_Magdalena_de_Pulpis_(Castellon) Svitlana_Loboda Sergio_Lagos Sebastián_Herrero_y_Espinosa_de_los_Monteros Teoria_general_de_la_Relatividad Seneca_(Nueva_York) Taide T._Rex Stipernica Spaichingen Selección_de_fútbol_del_Pueblo_Gitano Tesoro_Nacional_Viviente_(Japón) Santana_Anibal Seleccion_de_futbol_de_Qatar Sarah_Sjostrom Senorío_de_Lemos San_Miguel_de_Piura Surrogacia Sarsasapogenina Tirua

html map