Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Barcabo Biblioteca_Real_de_Madrid Bubble_Bobble_(serie) Birkebeiner Bozsik_Stadion Carolina_Rivas Benedictino Calocybe_georgii_var._aromatica Boragh Brecht_Wallis Casa_de_Tia_Josephine Bandera_del_tibet Carlos_Jordán_de_Urriés Canonización C.D.S._Vida Banana_pudding Brighton_and_Hove_Albion_Football_Club Bizcocho_borracho Bioconservacion Bad_Reputation_(versión_de_Avril_Lavigne) Bf-109E-7/Z Bolívar_(marca_de_puro_cubano) Ballet_de_la_ciudad_de_Miami Bourg-l'Eveque Biometrika Bruno_Ludke CJC-Joventut_Comunista Batzra Carmen_Purificacion_Penalver_Perez Brasilodontidae Bombardier_Transportation Cazuela_(recipiente_de_barro) Capitania_del_Ceará Castillo_Albaránez Begnecourt Barrio_del_Besòs_y_del_Maresme Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_1981 Bruza Capsella_humilis B._C._(cómic) Caudan Cabezón_brillante Barnegat Campeonio Bellas_Artes_(estación) Campeonato_Europeo_sub-16_de_la_UEFA_1999 Carano_hediondo Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Cerdo_mu_xi Bahía_Narragansett Canz Benedicto_XVI Brașov_Challenger Carlos_Suarez_Gonzáles Campeonato_de_Primera_División_1924_(Argentina)

html map