Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Un_Nuevo_Sol Municipio_de_Climax_(condado_de_Kalamazoo,_Míchigan) Inducción_transfinita Robert_Doisneau Fumarato_de_amonio Reino_de_Capadocia Reyes_de_Navarra Ghader_Mizbani Universidades_de_israel Río_chandless Rising_(Stargate_Atlantis) Gabriel_Ciscar_Ciscar Municipio_de_Monroe_(condado_de_Darke,_Ohio) Rest_of_My_Life Rochefort-sur-Mer Germiny Ruta_Estatal_de_California_32 Garaya Gaianes Municipio_de_Logan_(condado_de_Fountain,_Indiana) Ricaurte_(Valle_del_Cauca) Rio_Ilovlia Reprogenetica Física_teorica Rivetina_byblica Russky Rumble_Pak Municipio_Guasimos_(Tachira) German_Anzola_Montero Municipio_de_Merrimon_(condado_de_Carteret,_Carolina_del_Norte) Municipio_de_Wittenburg_(condado_de_Alexander,_Carolina_del_Norte) Ruta_12_(Chile) Glafcos_Kliridis Ginesa_Ortega Rhacophorus_aurantiventris Richie_Adubato Gipsy_cz Roberto_Fernández_Iglesias Ildefons_Cerdà Reino_Unido_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Helsinki_1952 Rio_Paluxy Municipio_de_Silver_Lake_(condado_de_Palo_Alto,_Iowa) Gachancipá Río_Vexo Rudolf_Gelbard Iglesia_catedral Genocidio_contra_la_Unión_Patriótica Municipio_de_Paupack_(condado_de_Wayne,_Pensilvania) Rosalvo_Bobo Rhoda_jardineana Iglesia_de_San_Bartolomé_(Campisábalos) U_104 Rosaura_Andreu Igor_de_Camargo Municipio_de_Benton_(condado_de_Spink,_Dakota_del_Sur)

html map