Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Coranzulí Crambe_gomerae Cosas_del_amor Crisoelefantina Dominio_del_Canadá Deinonicosaurio Douglas_DC_8 Diego_García_Sayan Corydoras_davidsandsi Diceratodesia Daijō_Tennō Distrito_de_confolens Corporación_(Antiguo_Régimen) Desarrollo_neural DJ_Pera Dolores_Hidalgo Ecc Copaifera_coleosperma Allerona Daniel_Ferrer_Cubillan Defense_Distributed Alfredo_Morales Dynamo_de_Moscu Diana_Sanchez Alvaro_Uribe_Rueda Dorstenia_brasiliensis Dimitri_Buchowetzki Derarimus_sarawakensis Dactylispa_plagiata Ebro_(automoviles) César_Ayrault Diferencia_de_longitud_de_las_piernas Corregimiento_Pantanillo Dinastía_(serie_de_television) Alemania_2010 Alrededor_de_Springfield Costa_de_Malabar Dragon_Head Distrito_de_Stollberg Dbus Deficit_publico, Coryphaenoides_bulbiceps Cron_(Unix) Distrito_histórico_de_Mount_Morris_Park Dravidistan Distrito_de_manta Deyeuxia_nutkaensis Dominique_Wilkins Aleta_Ogord Dios_griego Cruzadas_de_Santa_María Demanda_inelastica Distrito_de_Echarati Cosmetóloga Cornella_de_Conflent

html map