Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Rana_(genero) MMIC Prosopocoilus_laterotarsus Miguel_Olvera Raymond_Williams Premiére_(álbum) Medicago_rigidula Miguel_Apafi_II Michele_Jaffe Massada Maria_Antonia_Sánchez_Lorenzo Quent_Yaiden Línea_C_1_(Asturias) Milerétidos Matanza_del_11_de_marzo_en_Madrid Gran_Premio_de_Macao_2011 Mario_Teruggi Prueba_de_Scott Miguel_Angel_García_Tébar Raúl_Arturo_Martínez_Martínez Raquel_Muñoz_de_Franco Manuel_Elices Maria_Cosma Psicología_del_Yo Malania Mezén Quinto_Mucio_Escévola_(pretor_215_a.C.) Mesetas_del_norte Línea_Costera_del_Mar_Negro Luthien Real_Jardín_Botánico_de_Bhutan Mauro_Formica Proterotheria Logica_de_negocio Mate_del_tubo Lluvia_de_flores Prunella_alba_var_integrifolia Región_Rin-Ruhr Grasmaniano Problema_del_infierno Purple_Ribbon_Label Martínez_del_Río Microrregion_de_Brejo_Santo Maria_Victoria_Morera Martín_Cortés_(c_1510-1582) Martin_Marprelate Martisserre Quinto_Fabio_Máximo_(cónsul_45_a.C.) Macro_tukano Mark_Harmon Lycalopex_vetulus Melanophthalma_creba Lobiviopsis Mi_familia_mágica Premio_de_novela_Fundación_Jose_Manuel_Lara

html map