Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Línea_5C_(TUVISA) Gran_Premio_de_Turquía Primera_División_de_España_1985_86 Marston_St._Lawrence Michel_Servet Loka-pālas Medici_(familia) Lortetia_biflora Probsteierhagen Marie-Noémi_Cadiot Manta_Oyamada Loyola_de_palacio Menologio Lophophora_williamsii_var_lutea Maronita Prahua Mamás_que_quisiera_olvidar Lord_Gran_Chambelán M_Curtius Ramón_F_Iturbe Los_Presidentes_(estación) Miguel_Bayo Pouilly_(Mosela) Mamerco_de_Catania Gran_Premio_de_los_Estados_Unidos_de_1978 Gregorio_Niseno Mare_de_Deu_del_Claustre Mangalica Quenepa REZ Lobocheilos_davisi Mariposa_leichtlinii Ramon_Muntaner_de_Sesfàbregues Pteropus_voeltzkowi Querubines RFET Radiodue Proceso_de_poisson Redes_inalámbricas Gobierno_Provisional_de_la_República_de_China_(Pekín,_1937_1940) Luis_Caicedo Mikoyan_Gurevich_MiG-9 Loís_Alibert Live_In_the_Lou/Bassassins Lone_Star_(Carolina_del_Sur) Mesón_de_Fierro_(meteorito) Produccion_en_cadena Primera_Liga_de_Uzbekistán Grace_Quintanilla Rebeca_Manriquez Gonzalo_Garcia_(futbolista) Lucha_entre_parientes Raxoi Premio_Ignotus_a_la_mejor_novela_extranjera Provincia_de_Nor_Yungas

html map